Ce este fericirea ?

Oamenii au încercat să descrie fericirea in cuvinte complicate. Oare a fi fericit inseamna sa ai o viata împlinită? Dar ce înseamnă o astfel de viata ? Bunăstare materială, succes financiar, iubire si liniste sufletească; toate acestea la un loc ? Daca judecăm astfel, mult prea putini oameni sunt fericiți sau poate chiar nimeni nu e, caci nu toate lucrurile pe care ni le dorim sunt si cele pe care ajungem sa le avem. Însă Părintele Cleopa ne spune ce este fericirea in cuvinte simple: „A fi fericit inseamna a-l face fericit pe celălalt „. Părintele Cleopa vorbește despre fericirea care ne cuprinde atunci cand, prin faptele noastre, reusim sa le oferim celorlalți motive sa zâmbească.

Cine nu se simte fericit, în sufletul sau, atunci cand omul pe care l-a ajutat se uita in ochii lui si ii mulțumește sincer ? Sentimentul pe care il avem atunci cand stim ca viata aproapelui nostru a devenit cu un pic mai buna datorită noua e incomparabil. Un astfel de sentiment il ai atunci cand vezi cum un copil care nu a mai mâncat de mult timp un baton de ciocolată primește unul. Ce va face acest copilaș? Am putea crede ca se va bucura atat de mult incat il va mânca imediat, însă nu, el se va uita in jur, la ceilalți copii asemeni lui, si il va împărți cu ei. Un copil sărman e un copil care a învățat să se bucure si sa împartă intr-o lume in care cei mari au uitat.

Societatea in care trăim este una in care oamenii nu au sanse egale, astfel ca la fiecare colt îi întâlnim pe cei sărmani, pe cei cărora le putem întinde o mână printr-un gest cat de mic sau cat de mare posibil.
Noi ne-am dedicat copiilor, pentru ca stim ca ei reprezintă deopotrivă sufletul societății de maine si vulnerabilitatea ei. Copiii de astăzi sunt cei in care ne punem cu toții speranțele pentru viitor, pentru că știm că ei sunt cei care pot face lumea noastră mai buna, întotdeauna cu ajutorul lui Dumnezeu. Dar, din nefericire, mult prea multi copii din România nu au posibilitatea de a se bucura de copilarie si de a avea parte de o educație corespunzătoare. Copiii din Negreni de Sus, judetul Teleorman, reprezintă o mica parte din acestia. Ei pot fi ajutati, iar noi, parohia din Negreni, le-am promis ca ii vom ajuta.

Totul a început prin dorinta de le dărui o masă caldă pe zi, iar de atunci am realizat mult mai multe, cu ajutorul oamenilor binevoitori. Copiii noștri au cunoscut ce înseamnă un cadou de Crăciun, o excursie, cititul și multe alte activitati de care nu ar fi avut parte. Părinții lor sunt oameni simpli, săraci, care deși isi doresc sa le ofere conditii, nu pot face acest lucru. Ne-am dorit sa ii facem fericiti, sa cream acea fericire despre care predica parintele Cleopa. Ne-am dorit sa construim un al doilea cămin pentru ei, un loc în care să vină cand le e foame, cand nu au haine, cand simt nevoia sa se joace împreună, cand vor sa lectureze, cand au o problema medicală – și încet, încet, ne apropiem de împlinirea acestui vis. De aceea, avem nevoie de ajutor in continuare si ne punem toate speranțele în oamenii care îl au pe Dumnezeu in inimile lor si, prin bunăvoința acestuia, vor dori să ni se alăture printr-un cat de mic efort.

Copiii din Negreni de Sus merită o a doua șansă la copilărie și educație, la fericirea care nu are cum sa vina doar de acasa. Iar noi suntem „oamenii mari”, suntem cei spre care se îndreaptă speranțele lor, cei pe care ii amintesc in rugăciunile lor, pentru ca ajutorul ceresc vine dintre oameni, pentru oameni.