Un om dintre oameni: părintele Cristian Danu

20150510_144001

Cu toate că, în general, suntem tentați să credem că puterea unui om este mică, se întâmplă lucruri menite să ne schimbe părerea, lucruri care ne fac să ne dăm seama cât de puternică poate fi voința unei singure persoane. Omul care își dorește să aducă o schimbare în bine în lume își va duce la împlinire dorința și, nu doar că va lupta pentru acest lucru, ci îi va determina și pe cei din jurul său să contribuie, să ofere și să ajute. Un om poate să sfințească un loc prin acțiunile sale pure, a căror motivație este aducerea bunăstării și a liniștii acolo unde se află doar sărăcie și tristețe.

Un astfel de om este întemeietorul Asociației Casa Plină, părintele Cristian Danu, din satul Negrenii de Sus, Teleorman. Orice preot este păstorul enoriașilor săi și, din această poziție, nu își poate dori decât cele mai bune lucruri pentru oamenii din parohia sa, însă părintele Cristian a hotărât că este timpul să facă mai mult, să treacă de la a-și dori binele la a-l întemeia. Părintele a realizat faptul că în satul Negrenii de Sus sărăcia le creează mari probleme enoriașilor săi și că, cei mai afectați de condițiile de trai sunt chiar sufletele cele mai pure: copiii. Aceștia locuiesc în case lipsite de utilități și nu au parte, în mod normal, de toate cele trei mese ale unei zile și nici de lucrurile necesare unui trai decent. Unii dintre ei sunt orfani și poartă în permanență grija zilelor ce vor urma. Preotul Cristian Danu a hotărât că în sat este nevoie de un centru social, prin care să poată asigura mâncarea,sănătatea și educația copiilor. Este un plan măreț, care se află în dezvoltare. Cu ajutorul oamenilor binevoitori și milostivi, părintele a reușit să finalizeze sala de mese, unde îi primește cu drag pentru servirea mesei deopotrivă pe copii și pe bătrâni, după terminarea slujbei. În aceeași clădire se află și bucătăria utilată, un grup sanitar cu mașină de spălat și o centrală termică ce funcționează pe lemne. În continuare, Asociația Casa Plină își dorește să finalizeze și celelalte două clădiri, în care se vor afla cabinetul medical, sala de lectură, trei camere pentru găzduirea enoriașilor atunci când aceștia au o nevoie urgentă de casă, un birou parohial și un cabinet social.

În sat erau copii care nu fuseseră niciodată într-o excursie sau într-o tabără. Chiar mai mult, nu părăsiseră niciodată localitatea. Dacă ne luăm un moment de gândire, realizăm că, în ziua de azi, copiii au ocazia încă de la vârste foarte fragede să cunoască locuri noi. Pentru părintele Cristian a fost dureros să vadă cum tocmai copiii, care sunt dornici de cunoaștere, nu au posibilitatea să își împlinească dorința, așa că a organizat excursii. A apelat la ajutorul oamenilor cu suflet mare și a mers cu cei mici la munte, la Predeal, și la București. Le-a oferit momente de bucurie și amintiri de neuitat. Copiii își doresc să meargă în multe locuri, iar părintele își dorește să le împlinească dorințele, însă fiecare călătorie necesită un ajutor.

În prezent, o grijă foarte mare este legată de începutul anului școlar. Copiii nu au nici hăinuțe, nici rechizite, cu toate că își doresc să meargă la școală și să învețe cât mai multe. Părintele a organizat în fiecare duminică lecții de religie, matematică, gramatică sau chiar geografie. Deși s-au aflat în perioada vacanței, învățarea trebuie realizată în mod continuu, acest lucru fiind urmărit și prin centrul social. La inițiativa preotului Cristian Danu, nevoile copiiilor au fost făcute cunoscute iar oameni de pretutindeni au donat atât bani cât și haine, încălțăminte și alimente. Visul său a început să se împlinească îndată ce localnicii, și îndeosebi copiii, au putut servi o masă caldă în noua cantină și a continuat de fiecare dată când unul din ei a primit un dar.

Părintele Cristian Danu din Negrenii de Sus a reușit să facă cel mai bun lucru posibil pentru enoriașii săi: a început să lupte, doar cu ajutorul lui Dumnezeu, pentru binele copiilor. Copiii sunt viitorul nostru și merită cu siguranță să punem mână de la mână pentru a le dărui o creștere frumoasă!

Este nevoie în continuare de orice fel de ajutor posibil din partea dumneavoastră.

Să nu uităm că „Grija de copii este cea mai frumoasă rugăciune”(Fericitul Iacov Tsalikis)